18 Kasım 2013 Pazartesi

Don't Look Now - Karanlığın Gölgesi (1973)

Don't Look Now yaratıcı! bir çeviri neticesinde ülkemizde Karanlığın Gölgesi ismiyle gösterime girmiş. Her ne kadar bu isim ilk bakışta komik bir çeviri olarak görünse de aslında filmin kaderini ifade etmek açısından oldukça yerinde bir seçim olmuş. Çünkü bu muhteşem film maalesef gerçekten de karanlığın gölgesinde kalmış bir film :) Bundaki en büyük etkenlerden biri tabi ki The Exorcist'le aynı yıl gösterime girmiş olması. Gerçekten büyük talihsizlik. Filmin yönetmeni Nicolas Roeg film endüstrisinde yönetmenlik dışında da deneyimli bir usta. Don't Look Now yönetmeninin üçüncü filmi.
      

Filmin kısaca konusuna değinecek olursak; küçük kızlarının ölümüyle sarsılan Baxter çifti Venedik'te yaşlı iki kız kardeşle tanışırlar. Kardeşlerden biri psişik güçleri olduğunu ve çiftin kaybettiği kızlarının ruhuyla irtibatta olduğunu iddia etmektedir. Önceleri bu fikre sıcak bakmayan John Baxter da kızını ,ölmüş olduğu kırmızı yağmurluğuyla Venedik sokaklarında görmeye başlar.



Film izleyiciye adeta duyusal bir şölen sunuyor. Atmosferi, renkleri ve müzikleriyle bir İtalyan Giallosunu aratmadığını söyleyebilirim. Filmi izlerken adeta Venedik'i kokluyorsunuz. Heyecanlı takip sahnelerinde siz de kendinizi John Baxter'la beraber buluyorsunuz. Yönetmen bizi öyle güzel yönlendiriyor ki biz farkında olmadan algılarımızla oynayıp bizi de filmin içine çekiyor. Filmin gittikçe yükselen tansiyonu ve şok etkisi yaratan final sahnesi tüm övgüleri hak ediyor. Imdb puanı 7.4. Henüz izlemediyseniz bu filmi Karanlığın Gölgesinde bırakmamanızı öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder